Навіщо треба носити хрестик?

Навіщо треба носити хрестик?

Хрест для вірян — це велика сила, що позбавляє від всяких зол, особливо ж від злодійства ненависних ворогів. Натільний хрестик допомагає переносити хвороби і знегоди, зміцнює дух, захищає від злих людей і у важких обставинах.

Хрест покладається на людину при Хрещенні, на Русі його ще називають "тільник". Під час Таїнства Хрещення хрестик покладається як виконання слів Господа Ісуса Христа: "Хто хоче йти за Мною, відкрутися себе, і візьми хрест свій, і йди за Мною"(Мк. 8, 34).


Натільний хрест освячується священиком, який читає дві особливі молитви, в яких просить Господа Бога, щоб Він влив в хрест небесну силу і щоб цей хрест зберігав не лише душу, але і тіло від усіх ворогів, чаклунів, чародіїв, від всяких злих сил. Ось чому на багатьох натільних хрестах є напис "Врятуй і збережи"!.

Як вибрати натільний хрестик

Натільний хрест — це в першу чергу символ християнської віри, а не красива ювелірна прикраса. Натільні хрести завжди відрізнялися різноманітністю вибору форм і матеріалів, з якого зроблені, — золото, срібло, мідь, бронза, дерево, кістка, бурштин.

При виборі хреста потрібно звертати увагу не на метал, а на форму, яка повинна відповідати православним традиціям. Традиційний православний натільний хрест має восьмикінечну форму.

Чи можна носити хрести з католицьким розп'яттям

Головна умова в православній іконографії — фігура Спасителя виражає Божественний спокій і велич. Вона як би накладена на хрест, і Господь відкриває Свої обійми усім до Нього що звертається.

Художником виконується завдання зображення Христа в Людській і Божественній іпостасях, показуючи одночасно смерть і перемогу Спасителя.

Католики в середні віки відмовилися від символічного духовного зображення Ісуса. Концентрують увагу на муках і смерті, тим приховуючи урочистість Господа, що переміг смерть і відкриває життя вічне.

Переважають риси натуралізму людських страждань і борошна хресної страти:

Тяжкість тіла, що провисає на витягнутих руках.


Глава, увінчана терновим вінцем.

Перехрещені ступні приковані одним цвяхом.

Анатомічні подробиці, які передають правдивість страти.

Православ'я вимагає носіння хреста православного, а не католицького. Це відбувається із-за різних поглядів на основи і догми християнської віри.

Як освятити натільний хрест

Щоб освятити натільний хрест, треба прийти в церкву до початку богослужіння і попросити про це священнослужителя. Якщо богослужіння вже здійснюється, можна звернутися по допомогу до церковного працівника, який допоможе передати хрест священикові у вівтар. За бажання, можна просити вчинити освячення хреста у вашій присутності, щоб брати участь в молитві.

Що робити зі знайденим натільним хрестом

Знайдений натільний хрест можна тримати удома, можна віддати його в храм або тому, хто його потребує.

Це забобони, що не можна брати втрачений кимось хрест, оскільки тим самим ми беремо чужу скорботу і спокуси. Господь кожному дає свій шлях і свої випробування. Якщо ви хочете носити знайдений хрест, його треба обов'язково освятити.

Все те ж відноситься до будь-якого "тільника", який ви з яких-небудь причин виявилися не в змозі носити.


Чи можна дарувати натільний хрест

Хрестики дарувати можна. Дорогій для вас людині буде удвічі приємно, якщо при врученні хреста ви скажете, що сходили в церкву і вже освятили хрестик.


Надрукувати